Konuşma Apraksisi
Konuşmanın programlanmasına ilişkin motor bozukluktur. Yetişkinlikte görülen türü normal dil ve konuşma gelişimi sonrası gerçekleşir. Çocuklukta ortaya çıkan konuşma apraksisi ise yapısal beyin hasarı sonucunda ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da olabilir. Sözcükleri üretilmesi için gerekli olan kas hareketlerinin belirlenmesini ve sıralanmasını sağlayan merkezi sinir sisteminin motor planlama bozukluğudur. Apraksi sadece konuşmada işlev gösteren kasları yöneten merkezi sinir sistemini etkileyebileceği gibi kol, el veya bacak gibi organlar da apraksiden etkilenmiş ve basit gündelik hareketlerin yapılmasında bile sorun yaşanıyor olabilir.
Problemin Belirtileri ve Etkileri: Konuşma apraksisinde en belirgin bozulma konuşmanın sesletim aşamasında görülür. Sesletilecek sözcük uzadıkça bozulmalar artar ve yapılan hatalar tutarsızdır. Çok sık kullanılan sözcüklerin sesletimi mükemmel olabilirken, seyrek kullanılan veya ilk defa duyulan sözcüklerin sesletimi sorun teşkil eder. Kişi yaptığı yanlışın farkında olduğu için sürekli kendini düzeltme çabası içindedir. Konuşma apraksisi diğer motor becerilerde etkilenme ya hiç olmadığı ya da çok sınırlı olduğunda teşhis edilmesi güç bir motor bozukluktur. Ayrıca apraksi ile fonolojik bozukluğun belirtileri çok benzer olduğundan birbirine karıştırılabilmektedir. Bu nedenle dil ve konuşma bozuklukları uzmanı tarafından değerlendirme yapılması şarttır.
Problemle Çalışma Sistemimiz: Konuşma apraksisinin teşhisi için detaylı bir konuşma analizi yapılması şarttır. Teşhisi takip eden terapide temel amaç kişinin konuşma üretiminde görev alan yapılar üzerindeki hâkimiyetini ve bu yapıların hareketleri hakkındaki farkındalıklarını arttırmaktır. Böylece konuşma anlaşılırlığı mümkün olan en üst seviyeye taşınır.